KUTYÁVAL FUTUNK

Börzsöny 16 km útvonal részletek

Kutyás-kör futva túrázva

A börzsönyi 16 km-es Kutyás-kör útvonala

16 km, 560 m szint

Már a „Kutyás-kör” elnevezésből is kiderül, bizony ezt a futókört kizárólag kutyásoknak terveztük, futva vagy túrázva is lehet teljesíteni. Az útvonal a Börzsöny déli részén, lakott települést, kerítést  nem érintve, végig jelzett turistaúton halad. Rajt/cél központ Nagymaros közelében lévő Törökmezei turistaház parkolójában van,  ahol a közelben még egy halastó is van, ahol meg tud mártózni kedvencetek. A Börzsönyi 9 km-es kört próbáltuk úgy bővíteni, hogy minél látványosabb legyen. Ez sikerült is hiszen két kilátót is érint, és egyben az eddigi Kutyás-körök legnehezebbje, a táv 16 km, közel 560 m szintemelkedéssel. A teljesítőkről statisztikát vezetünk , így aki versenyezni szeretne ugyanúgy megtalálja a kihívást.  A „Kutyás-kör” bármikor  teljesíthető önállóan, vagy akár csoportosan is, de a kutyák miatt mindenképp a hűvösebb időjárást válaszd! 

A Rajt/cél központ helyszíne igazi családi programra is tökéletes, a Törökmezei turistaháznál kalandpark, állatsimogató, büfé és étterem is van, így remek lehetőségek vannak akár egy egész nap eltöltésére.  https://www.dunakanyar-kalandpark.hu/

A táv 16 km 560 m szintemelkedéssel  szintidő futva 3,5 óra túrázva 8 óra

Útvonal:

Törökmező turistaház – Gubacsi-hálás –  Köves-mező – Juliánus-torony –  Kós Károly-kilátó –  Köves-mező – Déchy Mór-pihenő  – Törökmező turistaház

 A kör útvonalán QR-kódos ellenőrzőpontokat helyeztünk ki, a rajt,- és célkódon kívül 2 db-ot. Ezeket a kódokat leolvasva teljesítheted a távot. Ehhez szükséged lesz okos telefonra mobil internettel és QR-kód leolvasó alkalmazásra. A QR kódok pontos helyét a részletes leírásban találod meg!       

 

Pontok

Jelzés

Össz  táv

Résztáv

Össz szint

Rajt

Törökmező turistaház KÓD0 km

0 km

0 m

1.

Gubacsi-hálás

2,8 km

1,7 km

90 m

2.

Köves-mező

4,5 km

1,5 km

100 m

3.

Juliánus torony KÓD6,0 km

3,1 km

290 m

4.

Kós Károly-kilátó KÓD

9,1 km

2,4 km

320 m

5.

Köves-mező

11,5 km

1,5 km

460 m

6.

Déchy Mór-pihenő

13,0 km

3,0 km

470 m

7.

Törökmező  KÓD

16,0 km

 

560 m

Track fájlok:

További track típusok letölthetők az AllTrails oldalára belépve ITT

szintrajz

Szintidő

Szintidők:
FUTVA: 3,5 ÓRA
TÚRÁZVA: 8 ÓRA

Érem

Az érmet turistaház büféjében (csak hétvégén van nyitva) kapjátok meg! Az érem átvétele a járvány miatt változhat, ha nincs lehetőség rá a helyszínen, akkor postán kapjátok meg

Nevezési díj

4 500 Ft (érem nélkül 1 500 Ft

Részvételi Szabályzat

A Részvételi Szabályzatot kérjük, hogy olvasd el! Itt találod >>

Útvonal pontos leírása, a QR-kódok pontos helye:

Fontos! Ha az útvonalon a QR-kód leolvasása nem működik, vagy nem találod, akkor egy fotókkal is tudod igazolni a teljesítésedet!

1. A Rajt/cél központ: Nagymaros, Törökmező turistaház parkoló

https://www.dunakanyar-kalandpark.hu/

Nagymaroshoz tartozó Törökmezei turistaház a Vác – Szob között található 12-es főúton közelíthető meg. Kismaros után 2 km-re Kóspallag felé kanyarodunk, majd egy nagyon szép erdei közúton haladunk, aminek a 6.km-énél már tábla jelzi a Törökmezei turistaházat.

A turistaházhoz egy nagy parkoló is tartozik kb.60 kocsinak van hely, a parkolásért nem kell fizetni. 

A Rajt/Cél QR kódot a Törökmező turistaház tábla esővédő belső oldalán találod, de egy alternatív QR kód is van, a parkoló egyik sarkában az információs tábla hátoldalán.

Útvonal leírása:

Az „Üdvözöljük Törökmezőn” míves fatábla mögött indul az utunk a piros sáv és kék sáv közös jelzésen.

Szűk ösvényen, néhol a mező szélén, de többnyire árnyas fák között haladunk 

A jelzések jól követhetők, kb. 600 m-nél válik el a két jelzés,

itt kell eldöntened, melyik irányba teljesíted a kört. A könnyebb útvonal leírását találod itt, így a piros sávot válaszd. 1 km-nél keresztezed a Kövesmezei betonutat, egy kis fa pallón átkelve egyenesen tartasz a füves úton,

majd élesen jobbra befordul a piros sáv jelzés az erdőbe. 

Innentől 1 km-en keresztül árnyas, keskeny ösvényen, jól futható terepen haladunk, párhuzamosan a betonúttal,

amire hamarosan  rátérünk, balra tartva rajta.

400 m-t maradunk csak a betonúton, aminek a bal oldalán 2,4 km-nél egy parkolót találunk. Ennek a parkolónak a hátsó részén áll egy turistajelző tábla, ami mutatja tovább az utunkat a Gubacsi-hálás felé, de már a zöld háromszög jelzésen. A lebetonozott parkolóból jobbra térünk be egy keskeny ösvényre, 

és itt jön az útvonal legnehezebb, de egyben legszebb szakasza is. A Gubacsi-hálásra 2,7 km-nél felkapaszkodva valóban hálásak leszünk…

Innen egy hullámvasúton találjuk magunkat, fel-le vezet az ösvény, néhol egészen meredek, köves, technikás. Egy hosszabb lejtő aljában kb. 3,7 km-nél betársul a tanösvény jelzés is, majd egy magasles mellett vezet utunk, ami mögött egy időszakos „tóban” frissülhet futótársunk. 

Nemsokára megint kiérünk egy mezőre, ahol balra tartunk.

Itt csatlakozik be jobbról az országos K jelzés is, amin balra fordulunk és meg is érkeztünk Kövesmezőre 4,5 km. ITT NINCS KÓD

Itt válik el az utunk a rövidebb 9 km-es Börzsönyi körtől, átkelve a betonos úton, a focikapu mögötti füves ösvényen (ami olykor eltűnik) tovább haladunk az országos K jelzésen, útjelző tábla is mutatja a helyes irányt. 

A legnehezebb része következik a turánknak, másfél km végig felfelé, aminek az utolsó kb. 500 métere igen meredek…Az első km még jól futható, kétszer keresztezi a K jelzés egy széles, murvás utat

Hamarosan elérjük a S sávot, amin majd a kilátó megmászása után tovább tartunk

 

Az igazán meredek rész előtt még áthaladunk egy réten 

és innen jön a kemény mászás…de már csak 500 m felfelé… a Juliánus-toronyig.

A toronyba mindenképp menjetek fel….nem is teszek fel képet, mert úgysem tudnék hasonlót, mint amiben részetek lesz…

 

1.QR KÓD JULIANUS TORONY 6 km 290 m szint

A KÓD leolvasása után visszafelé indulunk, a legmeredekebb rész lefelé is kihívás…Megint áthaladunk a réten, majd a S sáv jelzésen balra kanyarodunk

Az elágazástól még egy kicsit megint emelkedik az út, de utána hosszú lejtő vár ránk, végig a S sávon maradunk. Ahogy közeledünk Zebegény felé egyre többször nyílik kilátás a Dunára.

A Kós Károly-kilátó előtt közvetlenül a S jelzésről a S háromszögre váltunk és már meg is pillantjuk a kilátót 9,1 km-nél.

2. KÓD KÓS KÁROLY-KILÁTÓ 9,1 km 320 m szint

 

Miután leolvastuk a kódot és persze felmentünk a kilátóba körülnézni, megint visszafelé indulunk a S háromszög jelzésen, majd a K keresztre váltunk.

Egy egész rövid lejtőn érjük el a túra legalacsonyabb pontját a feszületnél, ahol becsatlakozik a K kerékpáros jelzés 

A K kereszt jelzés többször érinti a K kerékpárutat, majd elválik tőle. Kb. 2,5 km-en felfelé tartunk, a keskeny gyönyörű ösvény jól követhető, kanyarog a hegy oldalában, egy-egy rövidebb lejtő töri csak meg.

Ismét elérjük a Köves-mezőt 11,5 km-nél, 460 m szintet magunk mögött hagyva. ITT NINCS KÓD

Keresztezzük a betonutat, majd a K sáv és a Tanösvény jelzésen folytatjuk visszafelé utunkat.

Hosszan haladunk a széles mezőn, jól futható, gyönyörű tájon, elszórva fák árnyékai hűsítik utunkat.

Nemsokára 12,6 km-nél megint keresztezzük a betonutat, – itt figyeljünk jobban mert nincs jelzés – jobb oldali kitaposott ösvényen, a réten keresztül haladunk, majd 13 km-nél elérjük a Déchy Mór-pihenőt.

Itt is érdemes megállni, a Magas-Börzsönyre tekinthetünk. Innen egy hosszabb lejtő vár ránk, beérünk ismét az erdőbe, egészen egy völgy aljáig ereszkedünk, ahol érezhetően hűvösebb van. 

Az országos Kék jelzés jól követhető, talán csak egy leszakadt ág bizonytalaníthat el minket, ahonnan ki kell másznunk a völgyből.

A rövid kaptató után kicsit kanyarog a K sáv jelzés, jobban kell figyelnünk mint eddig!

15 km-nél érjük el ismét a P sávot, amin elindultunk.

Innen a két jelzés ismét együtt halad (K és P sáv), 

már csak 600 m vár ránk a parkolóig. A Rajt/cél központban ne felejtsünk el becsekkolni a beérkezéskor sem!

Az érmet a turistaház büféjében kapjátok meg! Nyitvatartás: https://www.dunakanyar-kalandpark.hu/kapcsolat/ Természetesen ha nem tudjátok átvenni, postázzuk!

A Rajt/cél központtól, – a Z sáv jelzésen – 700 m-re a Malom-patak völgyében található egy halastó, ami remek lehetőség a kutyák úsztatására. 

Gyakori kérdések

Sajnos nem. Ha így lenne, akkor a szintidőn belüli teljesítés motiváló hatása csekély lenne.

A QR kódokat a megadott sorrendben kell teljesítened, -sorszámokkal jelöltük a track-en- különben a teljesítés érvénytelen.

Igen. Az összes QR kódot a megfelelő sorrendben kell teljesítened, különben a teljesítés érvénytelen.

Nem. A Kutyás-kör – mint ahogy a neve is erre utal -, kizárólag kutyával teljesíthető. 

Az érem feltétele:

szintidőn belüli teljesítés, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Nevezési díj kifizetése, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Az érem átvétele Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Természetesen mindkét módon teljesíthető a kör, de legalább egy kutya legyen veletek!

Szervezünk rendszeresen közösségi “Kutyás-kör” teljesítést is, ezek időpontjáról a weboldalon tájékozódhatsz.

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Először nézd meg, nem került-e a spam vagy a promóciók mappába a visszaigazolás! Ha ott találod, húzd át az elsődleges fülre, hogy legközelebb véletlen se oda landoljon a levelem.
Ha nem találtad meg így sem, mindenképp jelezd a kapcsolatoknál megadott lehetőségek egyikén!

Előre utalással történik,- a teljesítés megkezdése előtt legalább 2 munkanapon belül – a megadott bankszámlaszámon. A részleteket a nevezésedet követően emailben kapod meg.