KUTYÁVAL FUTUNK

Visegrádi-hegység 14 km útvonal részletek

Kutyás-kör futva túrázva

Visegrádi-hegység 14 km-es Kutyás-kör útvonala

14 km, 550 m szint

Már a „Kutyás-kör” elnevezésből is kiderül, bizony ezt a kört kizárólag kutyásoknak terveztük, futva vagy túrázva is lehet teljesíteni. Az útvonal a Visegrádi-hegység nyugati részén vezet, a Rajt/cél központ az Esztergomhoz tartozó Búbánatvölgyben található, a jelzett parkolóban kényelmesen tudunk parkolni. A Búbánatvölgyben egy hármas tórendszer található, az alsó két tóban (Halas-tó és Mini-tó) tudtok kutyát úsztatni, a legfelső tóban (Kerek-tó) tilos, erre táblák is figyelmeztetnek!

A táv 14 km, 550 m szintemelkedéssel, szinte végig turistaúton halad.A teljesítőkről statisztikát vezetünk, így aki versenyezni szeretne ugyanúgy megtalálja a kihívást.  A „Kutyás-kör” bármikor teljesíthető önállóan, vagy akár csoportosan is, de a kutyák miatt mindenképp a hűvösebb időjárást válaszd!

 

A táv 14 km 550 m szintemelkedéssel, szintidő futva 4 óra túrázva 6 óra

Útvonal:

Búbánatvölgy Parkoló QR-KÓD – Majális-forrás – Savókúti-tisztás – Róka-szikla elágazás QR-KÓD –Képesfa (piros kereszt, zöld sáv elágazás)–  Fári-kút – Vaskapu, Mária szobor QR-KÓD – Fári-kút –   Búbánatvölgy Parkoló QR-KÓD

 

A kör útvonalán QR-kódos ellenőrzőpontokat helyeztünk ki, a rajt,- és célkódon kívül 2 db-ot. Ezeket a kódokat leolvasva teljesítheted a távot. Ehhez szükséged lesz okos telefonra mobil internettel és QR-kód leolvasó alkalmazásra. A QR kódok pontos helyét a részletes leírásban találod meg!

A Visegrádi-hegység 14 km-es kutyás-kör pontjai:

 PontokJelzésRész távÖssz távÖssz szint
Rajt

Búbánatvölgy Parkoló 

QR-KÓD

  jelzetlen

0 km-0 km-0 m
1.Majális-forrás1,6 km1,6 km40 m
2.Savókúti-tisztás
0,7 km2,3 km190 m
3.

Róka-szikla elágazás

QR-KÓD

1,2 km3,5 km270 m
4.Képesfa
1,1 km4,6 km280 m
5.Fári-kút2,1 km6,7 km290 m
6.

Vaskapu Mária szobor 

QR-KÓD

2,1 km8,8 km540 m
7.Fári-kút1,6 km10,4 km550 m
Cél

Búbánatvölgy Parkoló 

QR-KÓD


jelzetlen

3,7 km14,1 km550 m

 

Track fájlok:

További track típusok letölthetők 

https://www.alltrails.com/explore/map/kutyas-kor-visegradi-hegyseg-14-km-feab05a?u=m 

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1655716999g2ip?fbclid=IwAR2VictgM2nua9__566fOvc5o1XimiTCwUy98be47e25o27DpcUDoUkcMIM

szintrajz

Szintidő

Szintidők:
FUTVA: 4 ÓRA
TÚRÁZVA: 6 ÓRA

Érem vagy hűtőmágnes

A Rajt/cél központ közelében, a Völgy utca 13 alatt az üres telkünk kerítésére elhelyeztünk egy fekete postaládát, abból tudjátok kivenni a hűtőmágnest, vagy a távnak megfelelő érmet. Hűtőmágnesből bármelyik színt választhatjátok! KÓD 969
Figyeljetek arra is, hogy zárjátok vissza a ládát!

Nevezési díj

4 500 Ft (érem nélkül 1 500 Ft)

Éremátvétel helye:

Részvételi Szabályzat

A Részvételi Szabályzatot kérjük, hogy olvasd el! Itt találod >>

Útvonal pontos leírása, a QR-kódok pontos helye:

Fontos! Ha az útvonalon a QR-kód leolvasása nem működik, vagy nem találod, akkor egy fotókkal is tudod igazolni a teljesítésedet!

1. A Rajt – Cél központ

A Rajt/Cél központ a festői szépségű Esztergomhoz tartozó Búbánatvölgyben található! A 11-es útról kell letérni Esztergom felől jobbra (Budapest-Visegrád felől balra).

A bekötő úton 1 km-t kell haladnunk a tavak mellett míg elérjük a jelzett Parkolót, ahol a Rajt/Cél központ található.

Érdemes nagy melegben megállni az első két tó valamelyikénél (Halas-tó, Mini-tó), mert itt tudtok úsztatni!

A Rajt – Cél QR kód a parkoló végében található egy nyárfa „hátoldalán”.

Innen indulunk egy jelzetlen széles úton (a hivatalos piros kereszt az aszfaltúton vezet a tó másik oldalán), hogy a Kerek-tavat „hátulról” csodálhassuk meg. A kutyákat itt ne engedjétek úszni, mert nagy szigor van! Árnyas úton haladunk a tó mellett, a táj varázslatos…
A tavat elhagyva a baloldali utat válasszuk!
Hamarosan elérünk a vadász lesnél egy tisztást (0,7 km), ahol közvetlenül előtte jobbra fordulunk.  
A tisztás szélén „repülünk”, jobbra erdősáv, ami ha szerencsénk van árnyékot ad.  

A tisztás végében balra fordulva már megpillantjuk a piros sáv jelzést (1 km), ami hosszan, végig felfelé „kísér” minket.

Az emelkedőn felfelé mindenképp pihenjünk meg a Majális-forrásnál (1,6 km), mert érdemes itatnunk, az egyetlen biztos lehetőség.

Innen lesz igazán meredek az út, de „csak” 700 m, ami biztosan jóval többnek fog tűnni…. Az emelkedő tetején elérjük a Savókúti-tisztást (2,3 km), itt egy útjelző táblát is találunk.

Jelzést váltunk, jobbra tartva a piros kereszt jelzésen folytatjuk utunkat. A Savókúti-tisztás mellett felfelé haladunk széles, köves úton ritkás erdőben. 

Nemsokára végre beérünk a sűrű, árnyat adó fák közé, már ugyan lankásabban, de továbbra is felfelé vezet utunk, majd „hullámvasutazunk” fel-le halad a széles turistaút.

A táj gyönyörű, olyan „igazi erdőben” járunk. Kb. 3,5 km-nél elérkezünk egy pecsételő pont jelzéshez, ahol a QR KÓD-t találjuk a jelzett tölgyfa hátoldalán.
Jobbra egy jelzetlen szűk ösvény a Róka-sziklához vezet. Érdemes kisétálni, 500 m a kitérő, de 50 m lefelé a szintvesztés igen meredeken, amin vissza is kell jönnünk. (A kitérő alternatív, nincs beszámolva az összes km-be).
Innen továbbra is a piros kereszt jelzésen haladunk, többnyire már lefelé, jól járható széles úton. Kb. 4. km-nél érünk a „szép kilátáshoz”, közvetlenül a turistaút mellett jobbra tudunk lenézni, az alattunk elterülő völgyre, szemben a Vaskapu 404 m-es hegyvonulata magasodik, ahová még felmegyünk…
Pár 100 m után balra van lehetőségünk kutyát frissíteni az időszakos „tóban”. !
A frissítés után egy rövid emelkedőn egy irtás szélén vezet utunk, balra vadkerítés, mellette kanyarog a szűk ösvény.
Beérve újra a sűrű erdőbe, elérkezünk a jelzésváltásig, amit tábla is jelez (kb. 4,6 km-nél). Élesen jobbra tartva a zöld sáv jelzést választjuk.
Hosszan egy árokban tartunk lefelé. Az árok hol meredekebb, olykor köves, időnként kiszélesedik.
Kb. 5,5 km-nél egy szép rét mellett megyünk el.
Leérve a hegyről, a patak felé közeledve sűrű aljnövényzeten kell „átgázolnunk”
 Sőt, egy kerítés is keresztezi utunkat, amin szerencsére egy lukat is találunk, ahol a kutyák át tudnak bújni!
 Hamarosan egy kis hídon kelünk át egy patakon kb. 6,1 km, de nyáron kis eséllyel van benne víz.
A patak környékén hihetetlen dús az aljnövényzet, sokszor magas páratartalommal, szinte egy esőredőben érezhetjük magunkat

Az erdőből kiérve kb. 6,3. km-nél maradunk a zöld sáv jelzésen és egyenesen folytatjuk utunkat a Vaskapu-hegy felé.

Kezdetben széles, murvás úton haladunk ismét felfelé, jobbra karámban lovak szoktak legelni, figyeljetek a kutyákra! Hamarosan beérünk az erdőbe, – balra a piros sáv jelzés letér – de mi továbbra is a zöld sáv jelzésen maradunk.

Nemsokára az út bal oldalán találjuk kb. 6,7 km-nél a környék névadóját, a Fári-kútat. Sajnos a vízhozama igen csekély, így nagy valószínűséggel nyáron itt nem tudtok itatni!

Elhagyva a Fári-kútat a zöld sáv jelzés jobbra tart, azon haladunk továbbra is. 

Kezdetben még mindig széles földút vezet felfelé, majd kb. 7,2 km-nél a zöld sáv jelzés egy keskeny ösvényre fordul, balra tartva.

Itt egy meredekebb szakasz következik, kb. 200 m után a jelzés jobbra kanyarodik.

Ha balra fordulunk itt, egy minimális kitérővel egy kilátópontot találunk. 

Érdemes kinézni, mert visszapillanthatunk a szemben lévő hegyre (Dobogóra a Róka-sziklával), ahol előbb jártunk.

 

Visszatérve a kilátópontról a jelzésre, továbbra is szűk, kanyargós úton emelkedünk, már kevésbé meredeken. Kb. 7,6 km-nél élesen jobbra fordul a jelzés, innen közösen halad a kijelölt kerékpárúttal. 

Egy igen éles bal kanyar után „eseménytelen” az utunk, de végig továbbra is emelkedik, hol jobban-hol kevésbé. Kb. 8,5 km-nél jobbra elágazik a zöld kör forrásjelzés, de mi maradunk továbbra is a zöld sáv jelen. Nemsokára egy sorompót kikerülve keresztezünk egy betonutat (8,7 km).

Átkelve az úton egy szűk, árnyas, sziklákkal szegélyezett ösvényen tartunk tovább.

Csakhamar elérünk egy T elágazáshoz, jobbra 10 m kitérővel megtaláljuk a Mária-szobrot, itt található a pad hátulján a QR-KÓD.

Visszamegyünk az elágazásig  és egy rövid lépcsősoron végre feljutunk a Vaskapu étteremhez (korábban turistaházként funkcionált).

Az étteremnél van egy kis állatkert is és sok-sok macska, így a kutyákra jobban figyeljetek! Az étterem és a terasz között vezet tovább az utunk.

Az éttermen átjutva elhaladunk egy dézsa mellett is, innen már a Z + jelzést követjük.

Hamarosan eljutunk a Vaskapu kilátópontig kb. 8,9 km. Itt megértjük miért is gyalogoltunk ennyit felfelé…csodálatos panoráma egész Esztergomra, háttérben a Bazilikával és a környező hegyekre. 

Miután kipihentük magunkat folytatjuk utunkat a keskeny ösvényen, ami hol fel-hol le kanyarog. Több jelzés tart erre, de nekünk a Z + jelzésre kell koncentrálnunk!

Időnként érdemes jobbra kilesni, elbúcsúzni Esztergom látképétől, mielőtt kb. 9,2 km-nél a Z + jelzésen élesen balra tartva „lefordul” a hegyről.

A Mély-völgyön ereszkedünk lefelé továbbra is a Z + jelzésen, először meredeken, – itt több kidőlt fa is nehezíti a haladást – majd keresztezve a kerékpáros utat egyre lankásabb, kisimul a terep.

Kb. 10,2 km-nél jobbról becsatlakozik ismét a kerékpárosút és innen már újból egy szélesebb úton érünk vissza  a Fári-kúthoz kb.10,4 km-nél.

Fári-kutat elhagyva, elhaladva a karámok mellett, visszaérünk az erdő széléhez, ahol szemből jöttünk ki. Itt váltunk jelzést, a piros sáv jelzésen balra fordulunk.

Innen már murvás úton vezet visszafelé a piros sáv jelzés, elhaladunk Fény Zen templom előtt is.

A piros sáv jelzés végig jól követhető, hol balra, hol jobbra fordul, van mikor üdülők között haladunk, máskor erdős területen vezet utunk

Kb. 8,2 km-nél jobbra fordul a piros sáv jelzés, vissza az erdőbe.

100 m után visszatérünk az elágazáshoz, ahol felfelé indultunk. De most nem felfelé, hanem a vadász les előtt balra tartva a rét bal oldalán, majd a Kerek-tó mögött haladva érünk vissza a parkolóba.

 

.

Gyakori kérdések

Sajnos nem. Ha így lenne, akkor a szintidőn belüli teljesítés motiváló hatása csekély lenne.

A QR kódokat a megadott sorrendben kell teljesítened, -sorszámokkal jelöltük a track-en- különben a teljesítés érvénytelen.

Igen. Az összes QR kódot a megfelelő sorrendben kell teljesítened, különben a teljesítés érvénytelen.

Nem. A Kutyás-kör – mint ahogy a neve is erre utal -, kizárólag kutyával teljesíthető. 

Az érem feltétele:

szintidőn belüli teljesítés, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Nevezési díj kifizetése, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Az érem átvétele Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Természetesen mindkét módon teljesíthető a kör, de legalább egy kutya legyen veletek!

Szervezünk rendszeresen közösségi “Kutyás-kör” teljesítést is, ezek időpontjáról a weboldalon tájékozódhatsz.

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Először nézd meg, nem került-e a spam vagy a promóciók mappába a visszaigazolás! Ha ott találod, húzd át az elsődleges fülre, hogy legközelebb véletlen se oda landoljon a levelem.
Ha nem találtad meg így sem, mindenképp jelezd a kapcsolatoknál megadott lehetőségek egyikén!

Előre utalással történik,- a teljesítés megkezdése előtt legalább 2 munkanapon belül – a megadott bankszámlaszámon. A részleteket a nevezésedet követően emailben kapod meg.