KUTYÁVAL FUTUNK

Börzsöny 9 km útvonal részletek

Kutyás-kör futva túrázva

A börzsönyi 9 km-es Kutyás-kör útvonala

9 km, 200 m szint

Már a „Kutyás-kör” elnevezésből is kiderül, bizony ezt a futókört kizárólag kutyásoknak terveztük, futva vagy túrázva is lehet teljesíteni. Az útvonal a Börzsöny déli részén, lakott települést, kerítést  nem érintve, végig jelzett turistaúton halad. Rajt/cél központ Nagymaros közelében lévő Törökmezei turistaház parkolójában van. Próbáltunk olyan kört kitalálni, ami egyrészt rendkívül látványos, másrészt jól futható és ráadásul a közelben még egy halastó is van, ahol meg tud mártózni kedvencetek. Így lett a táv 9 km, közel 200 m szintemelkedéssel és ami ennek a körnek az érdekessége, hogy bármelyik irányba teljesíthető. A teljesítőkről statisztikát vezetünk , így aki versenyezni szeretne ugyanúgy megtalálja a kihívást.  A „Kutyás-kör” bármikor  teljesíthető önállóan, vagy akár csoportosan is, de a kutyák miatt mindenképp a hűvösebb időjárást válaszd! 

A Rajt/cél központ helyszíne igazi családi programra is tökéletes, a Törökmezei turistaháznál kalandpark, állatsimogató, büfé és étterem is van, így remek lehetőségek vannak akár egy egész nap eltöltésére.  

A táv 9 km 200 m szintemelkedéssel  szintidő futva 2 óra, túrázva 6 óra, az útvonal bármelyik irányba teljesíthető.

Ajánlott útvonal:

Törökmező turistaház – Gubacsi-hálás –  Köves-mező –  Déchy Mór-pihenő  – Törökmező turistaház

 A kör útvonalán QR-kódos ellenőrzőpontokat helyeztünk ki, a rajt,- és célkódon kívül 1 db-ot. Ezeket a kódokat, – bármelyik irányba – leolvasva teljesítheted a távot. Ehhez szükséged lesz okos telefonra mobil internettel és QR-kód leolvasó alkalmazásra. A QR kódok pontos helyét a részletes leírásban találod meg!

A Börzsöny 9 km kutyás-kör pontjai:

 PontokJelzésRész táv (km)Össz táv (km)Szint
1. RajtTörökmező turistaház KÓD

000
2.Gubacsi-hálás

2,82,890 m
3.Köves-mező KÓD

1,54,5100 m
4.Déchy Mór-pihenő

36110 m
5. Cél

Törökmező turistaház KÓD

Cél KÓD

 99200 m

Track fájlok:

További track típusok letölthetők az AllTrails oldalára belépve ITT

szintrajz

Szintidő

Szintidők:
FUTVA: 2 ÓRA
TÚRÁZVA: 6 ÓRA

Érem

Érmet a turistaház büféjében (csak hétvégén van nyitva) kapjátok meg! Az érem átvétele a járvány miatt változhat, ha nincs lehetőség rá a helyszínen, akkor postán kapjátok meg

Nevezési díj

4 000 Ft (érem nélkül 1 500 Ft)

Részvételi Szabályzat

A Részvételi Szabályzatot kérjük, hogy olvasd el! Itt találod >>

Útvonal pontos leírása, a QR-kódok pontos helye:

Fontos! Ha az útvonalon a QR-kód leolvasása nem működik, vagy nem találod, akkor egy fotókkal is tudod igazolni a teljesítésedet!

1. A Rajt/cél központ: Nagymaros, Törökmező turistaház parkoló

https://www.dunakanyar-kalandpark.hu/

Nagymaroshoz tartozó Törökmezei turistaház a Vác – Szob között található 12-es főúton közelíthető meg. Kismaros után 2 km-re Kóspallag felé kanyarodunk, majd egy nagyon szép erdei közúton haladunk, aminek a 6.km-énél már tábla jelzi a Törökmezei turistaházat.

Útvonal leírása:

Az „Üdvözöljük Törökmezőn” míves fatábla mögött indul az utunk a piros sáv és kék sáv közös jelzésen.

Szűk ösvényen, néhol a mező szélén, de többnyire árnyas fák között haladunk 

A jelzések jól követhetők, kb. 600 m-nél válik el a két jelzés,

itt kell eldöntened, melyik irányba teljesíted a kört. A könnyebb útvonal leírását találod itt, így a piros sávot válaszd. 1 km-nél keresztezed a Kövesmezei betonutat, egy kis fa pallón átkelve egyenesen tartasz a füves úton,

majd élesen jobbra befordul a piros sáv jelzés az erdőbe. 

Innentől 1 km-en keresztül árnyas, keskeny ösvényen, jól futható terepen haladunk,

míg rátérünk a Kövesmezei betonútra, amin balra fordulunk.

400 m-t maradunk csak a betonúton, aminek a bal oldalán 2,4 km-nél egy parkolót találunk. Ennek a parkolónak a hátsó részén áll egy turistajelző tábla, ami mutatja tovább az utunkat a Gubacsi-hálás felé, de már a zöld háromszög jelzésen. A lebetonozott parkolóból jobbra térünk be egy keskeny ösvényre, 

és itt jön az útvonal legnehezebb, de egyben legszebb szakasza is. A Gubacsi-hálásra 2,7 km-nél felkapaszkodva valóban hálásak leszünk…

Innen egy hullámvasúton találjuk magunkat, fel-le vezet az ösvény, néhol egészen meredek, köves, technikás. Egy hosszabb lejtő aljában kb. 3,7 km-nél betársul a tanösvény jelzés is, majd egy magasles mellett vezet utunk, ami mögött egy időszakos „tóban” frissülhet futótársunk. 

Nemsokára megint kiérünk a mezőre,

itt csatlakozik be jobbról az országos K jelzés is, amin balra fordulunk és meg is érkeztünk Kövesmezőre 4,5 km

Itt található a 1. QR kód a parkoló végében, az információs tábla hátoldalán Kövesmező 

4,5 km 100 m szint. A tábla mögött egy kis réten erdei pihenőt találunk, ha piknikezni nincs is időnk, de innen a szemben lévő Visegrádi várra elképesztő panoráma tárul elénk, érdemes kicsit időzni…

Elhelyeztünk egy alternatív QR kódot is, még a parkoló előtt a mező bal szélén ugyancsak egy információs tábla hátoldalán. 

A parkolótól ugyanarra visszafordulunk, kb. 100 m után elválik utunk az idáig vezető Z háromszögtől, maradunk a K sáv és a Tanösvény jelzésen.

Hosszan haladunk a széles mezőn, jól futható, gyönyörű tájon, elszórva fák árnyékai hűsítik utunkat.

5,6 km-nél megint keresztezzük a betonutat, – itt figyeljünk jobban mert nincs jelzés – jobb oldali kitaposott ösvényen, a réten keresztül haladunk, majd 6,3 km-nél elérjük a Déchy Mór-pihenőt. 

Itt is érdemes megállni, a Magas-Börzsönyre tekinthetünk. Innen egy hosszabb lejtő vár ránk, beérünk ismét az erdőbe, egészen egy völgy aljáig ereszkedünk, ahol érezhetően hűvösebb van. 

Az országos Kék jelzés jól követhető, talán csak egy leszakadt ág bizonytalaníthat el minket, ahonnan ki kell másznunk a völgyből.

 A rövid kaptató után kicsit kanyarog a K sáv jelzés, jobban kell figyelnünk mint eddig! 

8,2 km-nél érjük el ismét a P sávot, amin elindultunk.

Innen a két jelzés ismét együtt halad (K és P sáv), 

már csak 600 m vár ránk a parkolóig. A Rajt/cél központban ne felejtsünk el becsekkolni a beérkezéskor sem!

Az érmet a turistaház büféjében kapjátok meg! Nyitvatartás: https://www.dunakanyar-kalandpark.hu/kapcsolat/ . Természetesen ha nem tudjátok átvenni, postázzuk!

 

A Rajt/cél központtól, – a Z sáv jelzésen – 700 m-re a Malom-patak völgyében található egy halastó, ami remek lehetőség a kutyák úsztatására. 

Gyakori kérdések

Sajnos nem. Ha így lenne, akkor a szintidőn belüli teljesítés motiváló hatása csekély lenne.

A QR kódokat a megadott sorrendben kell teljesítened, -sorszámokkal jelöltük a track-en- különben a teljesítés érvénytelen.

Igen. Az összes QR kódot a megfelelő sorrendben kell teljesítened, különben a teljesítés érvénytelen.

Nem. A Kutyás-kör – mint ahogy a neve is erre utal -, kizárólag kutyával teljesíthető. 

Az érem feltétele:

szintidőn belüli teljesítés, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Nevezési díj kifizetése, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Az érem átvétele Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Természetesen mindkét módon teljesíthető a kör, de legalább egy kutya legyen veletek!

Szervezünk rendszeresen közösségi “Kutyás-kör” teljesítést is, ezek időpontjáról a weboldalon tájékozódhatsz.

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Először nézd meg, nem került-e a spam vagy a promóciók mappába a visszaigazolás! Ha ott találod, húzd át az elsődleges fülre, hogy legközelebb véletlen se oda landoljon a levelem.
Ha nem találtad meg így sem, mindenképp jelezd a kapcsolatoknál megadott lehetőségek egyikén!

Előre utalással történik,- a teljesítés megkezdése előtt legalább 2 munkanapon belül – a megadott bankszámlaszámon. A részleteket a nevezésedet követően emailben kapod meg.