KUTYÁVAL FUTUNK

Zsámbéki-medence 11 km útvonal részletek

Kutyás-kör futva túrázva

Zsámbéki-medence 11 km-es Kutyás-kör útvonala

11 km, 300 m szint

Már a „Kutyás-kör” elnevezésből is kiderül, bizony ezt a kört kizárólag kutyásoknak terveztük, futva vagy túrázva is lehet teljesíteni. Az útvonal a Zsámbéki-medence és a Budai-hegység déli részén vezet, így egyaránt érintünk sűrű, összefüggő erdős részt és nyitott dimbes-dombos területeket is, sőt a túra elején szántóföldek is kísérik utunkat. Ennek az útvonalnak a jellegzetessége, hogy igen jól járható még sáros időben is, ez a táj mészkő kőzetének köszönhető, ami jól jellemzi az egész útvonalat is. Nagyon könnyen követhető útvonal, egyetlen jelzésváltás van az egész körön, így a könnyen eltévedőknek sem lesz gondjuk… Az útvonal eleje kitett, így ne a legmelegebb időszakban indulj neki! Rajt/cél központ Perbál közelében a S (sárga) turistaúton található, természetesen itt tudtok parkolni is. A táv 11 km, közel 300 m szintemelkedéssel. A teljesítőkről statisztikát vezetünk , így aki versenyezni szeretne ugyanúgy megtalálja a kihívást. A „Kutyás-kör” bármikor teljesíthető önállóan, vagy akár csoportosan is, de a kutyák miatt mindenképp a hűvösebb időjárást válaszd! 

A táv 11 km 300 m szintemelkedéssel szintidő futva 3 óra túrázva 6 óra Útvonal:

Perbál – Békás-patak –  Hármashatár  – Mária-szobor –  Békás-patak  – Perbál

 A kör útvonalán QR-kódos ellenőrzőpontokat helyeztünk ki, a rajt,- és célkódon kívül 1 db-ot. Ezeket a kódokat leolvasva teljesítheted a távot. Ehhez szükséged lesz okos telefonra mobil internettel és QR-kód leolvasó alkalmazásra. A QR kódok pontos helyét a részletes leírásban találod meg!

Zsámbéki-medence 11 km kutyás-kör pontjai:

 PontokJelzésRész táv (km)Össz táv (km)Szint
1. RajtPerbál KÓD000
2.Békás-patak0,80,80
3.Hármashatár KÓD4,95,7270 m
4.Mária-szobor

2,48,1270 m
5. Békás-patak 2,410,5290 m
6. CélPerbál KÓD 0,811,3290 m

Track fájlok:

További track típusok letölthetők az AllTrails oldalára belépve ITT

szintrajz

Szintidő

Szintidők:
FUTVA: 3 ÓRA
TÚRÁZVA: 6 ÓRA

Érem

Pátyon bármelyik érem vagy hűtőmágnes átvehető, tőlem személyesen előre egyeztetett időpontban, vagy kivehető bármikor a számzáras postaládánkból! Elérhetőségem: 30/231-9945
2071 Páty, Erdőalja utca 3278/5 (Erdőalja-Fürj utca sarok) KÓD: 969

Nevezési díj

4 500 Ft (érem nélkül 1 500 Ft)

Részvételi Szabályzat

A Részvételi Szabályzatot kérjük, hogy olvasd el! Itt találod >>

Útvonal pontos leírása, a QR-kódok pontos helye:

Fontos! Ha az útvonalon a QR-kód leolvasása nem működik, vagy nem találod, akkor egy fotókkal is tudod igazolni a teljesítésedet!

1. A Rajt/cél központ: 

A Rajt/cél központ Perbál határában található, ha az M1-es autópálya felől áthaladsz Perbálon a faluvége tábla után, a sebességmérő előtt jobbra fordulunk a Sárga jelzésen. 

Már itt is leparkolhatsz, de érdemes az aszfaltos úton még 500 m-t menni felfelé, ahol van hely a füves területen parkolásra.

A Sárga sáv jelzést már a bekötő úton megtalálod, ezen indul a Kutyás-kör is, elhagyva az aszfaltos utat. Itt találod 100 m után jobb oldalon a „Hulladék lerakása tiltó” tábla hátoldalán a Rajt/cél QR kódot. 

Bemelegítésként jól futható, füves széles úton haladunk, árnyék viszont nincsen mivel balra-jobbra szántóföldek terülnek el. Szemben már jól láthatóak a Budai hegyek, talán az egyik legjellegzetesebb a Meszes-hegy (381 m).

 

800 m-nél alacsony létra keresztezi utunkat, nem kell megijedni csak két lépcsőfokos.

Innen leszűkül ösvénnyé egy rövid szakaszon a Sárga sáv jelzés, buja aljnövényzet között a Békás-patak csörgedezik. Itt érdemes időzni, mert az egyetlen lehetőség az itatásra, de szerencsére mindig van benne víz, sokszor még merülni is tudnak benne a kutyák.

A patakot elhagyva a szűk ösvény kanyargunk, majd megint széles, füves földúton érkezünk el az újabb kerítéshez, széles kapu mellett két létra is van, az egyik „kutyabarát” igen alacsony szerencsére.

A kerítést elhagyva keresni kell a Sárga sáv jelzést, a széles murvás úton jobbra tart. 

Itt tudunk kicsit lefelé pihenni, mert utána hosszan emelkedni fogunk. A Sárga jelzés a „Tájvédelmi körzet” táblánál balra fordul, itt 2,3 km-nél járunk.

A felfelé tartó utunk először még kitett napos, 

majd hamarosan betérünk az erdőbe

Közel 2,5 km-en emelkedünk, rövidebb sík szakaszokkal tarkítva. Nagyon változatos terepen vezet utunk, hol ligetes, füves részek, hol sűrű erdők váltják egymást. Sokak kedvence lesz ez a szakasz, amit Fehér-útnak is hívnak a mészkő fehér színe miatt. 

Ahogy egyre magasabbra érünk érdemes jobbra kitekinteni, gyönyörű panoráma tárul elénk a Zsámbéki-medencére és a környező sziklás bércekre. Éppen mikor már megunnánk az emelkedőt érkezünk el 5,7 km-nél a Hármashatár QR kódhoz.

A Hármashatár elnevezés Telki-Nagykovácsi-Perbál határára utal, az emlékművet a QR kódhoz közeledve a Sárga jelzett út jobb oldalán egy kis dombon találod, fák árnyékában!

 

Itt is érdemes kicsit megpihenni, hiszen az út nehezebbik felén túl vagy, innen szinte végig lefelé tartunk. Az információs tábla mögött közvetlenül jobbra fordulunk, továbbra is széles, – de már nem a Sárga jelzésen, hanem kijelölt kerékpáros – úton ereszkedünk hosszasan a Mária-völgyig. Az út legeleje fenyves árnyékában halad,

majd ívesen jobbra tart, itt érdemes figyelni.

Az út egyre kisimul, egyre kevésbé meredek, ahogy közeledünk a Mária-völgy felé, végig egyenesen a Kék kerékpár jelzésen.

Az út jobb oldalán először egy felhagyott bányát érintünk, ha van időd érdemes benézni,

majd közvetlenül a bánya után szintén jobb oldalon megbújik a Mária-szobor 8,1 km-nél

A Mária-szobor után kb. 8,5 kilométernél elérjük az Y elágazást, melynek jobb ágát választjuk, a kék kerékpáros jelzés is erre vezet. Jól futható, széles murvás úton haladunk, ne forduljatok le róla.

Kb. 9. km-nél érünk vissza a Sárga jelzésre, ahol neki indultunk a hegynek.

Természetesen itt most már visszafelé tartunk a Sárga jelzésen Perbál felé. A murvás út a kerítésig még kicsit emelkedik,

de már utána szinte csak lefelé, rálátva a Zsámbéki-medencében elterülő Perbálra ér véget utunk.

Gyakori kérdések

Sajnos nem. Ha így lenne, akkor a szintidőn belüli teljesítés motiváló hatása csekély lenne.

A QR kódokat a megadott sorrendben kell teljesítened, -sorszámokkal jelöltük a track-en- különben a teljesítés érvénytelen.

Igen. Az összes QR kódot a megfelelő sorrendben kell teljesítened, különben a teljesítés érvénytelen.

Nem. A Kutyás-kör – mint ahogy a neve is erre utal -, kizárólag kutyával teljesíthető. 

Az érem feltétele:

szintidőn belüli teljesítés, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Nevezési díj kifizetése, ami Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Az érem átvétele Kutyás-körönként változó, a leírásban megtalálod!

Természetesen mindkét módon teljesíthető a kör, de legalább egy kutya legyen veletek!

Szervezünk rendszeresen közösségi “Kutyás-kör” teljesítést is, ezek időpontjáról a weboldalon tájékozódhatsz.

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Minden ilyen esetben fényképezd le a QR-kódot, vagy a helyét, ezzel bizonyítva a teljesítést, majd hívd fel Edinát a további részleteket illetően (30/231-9945)

Először nézd meg, nem került-e a spam vagy a promóciók mappába a visszaigazolás! Ha ott találod, húzd át az elsődleges fülre, hogy legközelebb véletlen se oda landoljon a levelem.
Ha nem találtad meg így sem, mindenképp jelezd a kapcsolatoknál megadott lehetőségek egyikén!

Előre utalással történik,- a teljesítés megkezdése előtt legalább 2 munkanapon belül – a megadott bankszámlaszámon. A részleteket a nevezésedet követően emailben kapod meg.